onsdag 9. september 2009

Gjør klart for verdens deiligste fiskesuppe






For mange år siden var jeg så heldig å få være med i et selskap, hvor den gamle kokken på slottet laget maten.
Her fikk jeg servert en fiskesuppe, jeg aldri før hadde smakt maken til.
I stede for å være sosial med de andre gjestene, fikk jeg henge på kjøkkenet med kokken og lære masse "hemmelige" triks. I tillegg til å få servert noen gode historier :)
Så her er min fiskesuppe, med stor inspirasjon fra det norske slotts meny.



" Dronning Kathrines fiskesuppe"
(middag til 2 pers)



2 fedd hvitløk
1/2 rødløk
3 vårløk
2 gulrøtter
1 god bit sellerirot (Ca samme mengde som gulrot)
1/2 flaske tørr hvitvin
Safran eller gurkemeie
1 liten boks krepsehaler
2 dl kremfløte
2 ss creme fraiche (Lett varianten funker også kjempe bra)
Dill, persille og gressløk
Blåskjell (Jeg bruker ca 250 g. det er 1/2 pose )
Ett lite stk torskefilèt
Ett lite stk laksefilèt
Flytende fiskebuljong

Gjør slik:
Sett på en egen kjele med fløten. Dette er et supert triks: Kok ned fløten litt for seg selv, for å gi den en ekstra fin sødme og fylde. Ikke hell den kald rett i suppa!
Start så med rotgrønsakene. Del de i passe små biter og fres dem lett i kjelen du skal lage suppen i. Fyll på med hvitløk, finhakket rødløk, purre og litt safran eller gurkemeie. Dette skal bli blankt og frigi alt av aroma til gryta.
Hell så på hvitvinen, og senk varmen. Dette kan godt stå å trekke en stund, for at smakene skal blande seg fint og vinen koke litt inn.
Ha over 3-4 ss fiskebuljong. (Smak deg frem...) Det skal smake litt kraftig. Bruk også gjerne litt av kraften fra krepsehalene.
Gjør klar fisk og skalldyr. Vask blåskjellene godt, og del opp fisken i terninger.
Nå kan den lett innkokte fløten og de 3 ss med creme fraiche røres inn i gryta med grønsakene.
Når suppen nå kommer til kokepunktet, legger du i blåskjellene. Deretter legges fisken nedi. Og helt til slutt krepsehalene. Til slutt strør du på urtene.
Fra blåskjellene er lagt ned, til alt er ferdig trukket , går det ikke mer enn ca 5 min.
Serveres med godt brød og smør.



Verdt å prøve - jeg lover! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar